top of page

Prestandaanalys

Vi var ute och körde Gran Prix i lördags i relativt vidriga förhållanden med oavbrutet regn under hela dagen och en frisk sydvästlig vind på 20-25 knop.


Målet för tävlingen var att segla lite konservativt för att inte köra sönder något till nästa helgs säsongs-avslutning på Baggen i form av KSSS tävling Aruba Indian Heat 2020. Vi såg det som en nyttig övning att hantera båten i lite tuffare förhållanden och tyvärr var vi några man för få för att riktigt kunna hantera den friska vinden.


Ett 80-tal anmälda båtar men väder och vind skrämde bort en hel del från starten.

Formatet är jaktstart i lite olika intervall och start och mål strax norr om Säck. Banan går söderut ned mot Kanholmsfjärden, upp längs Möjas ostsida, rundning uppe vid Långvik och sedan en liten S-kurva ned till målet norr om Säck igen. Banan är rätt kort på runt 20 nm och lämnar inte mycket utrymme för några missar.Vi har sammanställt hur vi seglade på respektive ben för att identifiera möjliga förbättringsmöjligheter.


Övergripande förhållanden

Banan seglade i för oss hårda förhållanden. Wetjob har en Base setting kring 12 knops vind där vi därefter börjar jobba med att få bort krängande krafter och förlorar därför prestanda jämfört med handikapp i vindstyrkor däröver. Det blir speciellt markant i VMG vinklar dvs på kryss och plattläns. En annan faktor är besättningsvikt som blir mer viktigt om det blåser mer.

Sedan tog vi ett medvetet val att inte köra vår A2:a som är en VMG spinnaker på 168 kvm. Istället körde vi vår A5:a som är en kraftigare och mindre fractional spinnaker på 123 kvm. Tyvärr är den väldigt plan och gjord för brantare vinklar. En A4:a som är en mindre fractional VMG spinnaker saknades i segelgarderoben....Leg 1 - Start till Tistronskär (Cirka 1 nm)

Startade vi läflaggan mellan två båtar för att få en vettig reachvinkel mot rundningen. Kunde bygga fart och skapa en liten lucka att hissa A5:an i utan att riskera något.


Kom snabbt loss från övriga båtar efter att ha hissat A5:an och tagit ned J4:an.


Tyvärr stör focken lite väl mycket A5:an för att kunna köras samtidigt om inte vinklarna är optimala. Här blev det lite för platt för att köras samtidigt. Första benet är endast 1 nm lång så det inget utrymme för något strul. Tyvärr får vi en rejäl körare i sundet innan Tistronskär där vi broachar direkt och det tar tid innan vi kommer upp igen, cirka 45 sekunder till att ha rätt kurs igen. Syns tydligt på spåret...Data på detta ben visar att trots att vi snabbt drar ifrån de andra i startgruppen så seglar vi benet relativt långsamt jämfört med vad vi borde göra jämfört med polarerna.

Vi når endast 82% av optimal fart och avklarar benet på 7 min och 10 sek. Snittfarten på benet är 8,5 kn och vi tappar cirka 1:17 min jämfört med optimalt ben.


SLUTSATS: Vi hade behövt köra med den större A3:an då det endast blåste 12 kn i snitt och undvikit broachen som kostade några sekunder för att segla upp mot targets. Bärgade A5:an lite för tidigt och safade bort 10 sekunder i starten. Annars inget att klaga på.Leg 2 - Kryss upp till Fjärdholmens rundning (3,5 nm)

Efter rundning av Tistronskär så blev det en blöt kryss söderut mot norra delen av Kanholmsfjärden. Vindstyrkan låg stadigt kring nära 20 kn och vi började komma ikapp en del båtar som hade lite motigt att hantera vinden.


Upplevde bra balans i båten med J4:an och ett rev i storseglet. Dock lite för mycket segel för att ligga på VMG targets utan tenderade gå lite högre vinklar för att få rätt balans. Fartmässigt gick det ganska bra mot targets men tittar vi på data efteråt kan det vara så att trots att Polar% ligger på 106% så VMG:ade vi endast 96% vilket iofs inte är katastrof.

Vägvalsmässigt tog vi en lång SB bog och sedan slog in BB som blev lite kort pga att vi fick möte av några båtar vi kört i kapp och inte ville ducka. Sedan blev det ett extraslag då vi kom ikapp en Diva 24 SC som hade tufft i den nu lite kraftiga vinden med byar på upp till 26 kn och vi ville inte hamna i någon närsituation.


Som vanligt är det alltid lite bökigt att röra sig ombord när det lutar och blåser. Speciellt i slagen är det viktigt att snabbt komma på plats och accelerera upp till target speed.Resan ned gjorde vi med sex slag vilket kanske är två för många. Benet gick på 34:55 med en snittfart på 7,71 kn vilket var klart godkänt. Mot VMG target tappade vi 1:23 min vilket är riktigt bra.


SLUTSATS: Bra ben i helhet, Tittar vi i Sailchartet så låg vi långa tider precis i Crossovern mellan J3 och J4 samt mellan 1 rev och orevat men i verkligheten kändes J4 med 1 rev i storen helt rätt.


Möjligtvis hade 200kg till på railen gjort skillnad och den sista skruvningen av D2:orna som vi funderat på för att kunna plana ut storen det där lilla sista i mellansegementet mellan spridarna. En annan sak var att pga av ett tidigare haveri på runners kunde vi inte ta upp dem till mer än 2,2 ton mot max 3.9 ton. Det spelade också sin lilla roll.


Leg 3 - Downwind längs östra delen av Möja (knappt 7 nm)

Efter att ha rundat Fjärdholmen så fick vi upp A5:an så fort den bar och vi tog ned J€:an för att kunna få fart i gipparna och utan risk att behöva pointa upp för mycket för att få A5:an att fylla.


A5:an är svår att trimma när den är så pass plan och vi behövde gå så pass djupt. Det är mycket liten korridor mellan att den faller ihop och att vi å andra sidan broachar. Hade det blåst mindre hade vi kunna kört A2:an fullt ut som både är snabbare, stabilare och går djupare. Men som tidigare sagt, målet var inte vinst utan att genomföra tävlingen på säkert och kontrollerat sätt.

Sailchartet visar att vi körde i A2 territorium mer än A5.


Benet rullade på utan större incidenter och vi hanterade omkörningar på behörigt avstånd. Hade några bättre planingssekvenser där vi toppade 15,5 kn som mest.


Totalt blev det nio gippar upp längs det trånga sundet, ofte med bara några minuter på varje bog. Bra träning och det behövs när det blåser så här pass mycket och med många båtar runt omkring. När vi kom upp till rundningen gällde det att göra en söker nedtagning utan att tappa för mycket fart. Tog ned i sittbrunn istället för i luckan då vi visste att den inte skulle användas mer idag. Manövern fungerade bra och vi passerade ett par båtar smidigt och utan dramatik trots att det brallade på bra uppe i sundet.

Undanvindsbenet kostade rejält mot polarerna då vi inte körde A2:an. Körde också rätt djupt för att slippa någon extra gipp vilket gjorde att vi låg på 92% mot polar targets och 84% mot VMG%. Blåste på bra med snittvind på nära 20 kn och 25 kn i byarna.


SLUTSATS: Tappar 6:10 min mot VMG targets på knappa 40 min segling och trots nära 11 kn i snittfart på hela benet. Här ligger allt i segelvalet och väldigt lite att hämta på manövrar och vägval.


Leg 4 - Rundning av norra Möja (Cirka 2,6 nm)

Vinden lättade ut då vi fick lä av Möja och en tight reach till väst sidan av ön. Hittade ändå bra fart på lovartsidan av klungan där många kört underbåge. Bra fart i båten och tydlig fördel när vinden gick ned till i snitt 12 kn.

I detta register så är vi svårslagna och seglade snabbt förbi alla båtar utom en tätgrupp på 3-4 båtar.


Seglade 99% av targets trots ett rev i storen och J4:an där vi diskuterade om vi skulle slå ur revet men tog det säkra före det osäkra och behöll det innan vi kom ut på fjärden igen.

Snittfart på 8,0 knop under benet som tog knappt 19 minuter att avverka.


SLUTSATS: Bra fart, bra vägval och trots kanske lite för lite segel mot förhållandena klarar vi targets mot polarerna och förlorar endast 11 sek mot optimal tid på sträckan.


Leg 5 - kryss till mål (Cirka 5,2 nm)

När vi kommer ut på Möja Västerfjärd återstår bara en bidevind över fjärden och sedan en S-sväng runt Norra Stavsudda.

Bra fart över fjärden och seglar ikapp två att tre tätbåtar innan målet. Scampin BojBoj blev för svår där vi är en minut efter i mål.

Vinden ökar först till knappa 20 kn men minskar sedan rejält när vi kommer in bland öarna. Dock var det ganska byigt och vi behåller revad stor och J4:a ända in i mål.


Seglar väldigt bra mot polarerna i början men tappar på sista tredjedelen. Sträckan går på nära 50 minuter med en snittfart på 7,6 kn.


SLUTSATS: Bra seglat första delen av benet men tappar efter hälften troligtvis på grund av segelsättningen. Borde slagit ur revet när vi kom in bland öarna för att lyfta det lite till. Tappar nästan 4 min mot optimal VMG.


Slutsummering

Mycket bra genomfört race där vi klarade att segla igenom banan utan att riskera något samtidigt som vi kunde träna på viktiga delar i att köra i lite tuffare förhållanden.

Trots att vi kör om alla båtar utom en hamnar vi i mitten av resultatlistan vilket känns lite trist.

Vad kunde vi gjort för att vinna och var det överhuvudtaget möjligt med givna förutsättningar?


Svaret är JA, efter att ha analyserat racet i detalj.


Vi seglade banan på 2:29:13 vilket var snabbast bland alla enskrovsbåtar med en snittfart över hela racet på 9,33kn. Efter omräkning med SRS 1,252 så blev justerad tid 03:06:49 vilket var hela 18:42 långsammare än vinnande BojBoj (som seglade banan på 03:07:50).


Så här såg tiderna ut per ben:

Fartmässigt kan man summera respektive ben som nedan


Om man sedan analyserar prestanda mot targets kan man bryta ned varje ben i detaljJämfört med optimala tider är det tydligt att på VMG benen som vi tappar och framförallt på downwind-benet där vi tappar 6 minuter.


Slutsatsen är som ovan, seglar vi upp till polaren hela tiden så hade vi vunnit med två minuters marginal.


Huvudorsaken att vi inte gjorde det är.

  1. Vi kunde inte utnyttja hela vår segelgarderob och valde att köra med A5:an.

  2. Vi tappade några minuter på boat handling och 10 sek i starten.

  3. På kryssen gick vi lite för högt pga för lite vikt på railen och lite runners gjorde att heel > 26 grader, snarare 30+


Measure - Learn - ImproveComentários


bottom of page