top of page

Visbypokalen 2018


Visbypokalen är en ny kappsegling för året lite spont arrangerad av seglingsprofilerna Jonas Grander, Fredrik Wallenberg och Johan Rockström. Jaktstart på fredag eftermiddag med ett 24 timmars race via rundning av Visby och sedan rakt upp till Alma och sedan mål.

Racet kunde startat bättre då vi var rejält sena till start främst pga motorgång 55 nm i upp till 27 knops vind rakt i näsan. Plockade upp de återstående besättningsmännen på bensinbryggan endast 20 min innan start efter 8 timmars motorgång från Rindö (puh). Det var ett rätt underbemannat team på endast sex man (Niclas, Jörgen, Tomas, Kim, Danne och Per) som sedan gav sig ut på ett dygns ganska hård havsbana.

Start i Nynäshamn samtidigt som Jonas Grander Eliott 44 Matador

Ganska direkt efter start började strulet i den ganska grova sjön som byggts upp under dagen. Fockens nedhalslina gick ganska omedelbart av och gick inte heller att snabbt reparera då den är dragen i rör. Vi fick laga den lite provisoriskt med ett fall. Efter ett par timmar la sig vinden allt mer för att runt 20:00 ramla ned under 8 knops vind (tyvärr med bestående sjö). Fick problem att byta till JibZero på grund av både sjön, orutin och mörker.

Blött och kallt som vanligt nere under däck gav inga möjligheter till vila

När vinden föll ännu mer så ändrade vi oss att istället gå på CodeZero som vi hissade på rulle längst ut på paket. På grund av ytterligare strul med ett timglas som inte gick ut fick vi ta ned Zeron, trassla upp och sedan hissa igen. Efter när ett timmes strul fick vi äntligen fart genom sjön igen för att endast 10 minuter senare se hur fallet gick av med en smäll och hela Coden hamnade i vattnet.

Snabb bärgning i kolmörker och sedan påbörja JibZero sättning igen. När vi till slut var klara så hade vinden ökat igen så det var bara att plocka ned allt igen…

Här tappade vi mycket tid till främst Matador som startade samtidigt som oss.När det var en timme kvar till rundning vred vinden till nästan nordlig så vi hissade A1:an i den rätt lätta vinden och fick en bra gång ned till bojen där vi kört i kapp både Oxygen och Refanut.

Sedan bidevind upp längs Gotland i lätta vindar med viss besvikelse i kroppen, vi hade ju hoppats på lite undanvind, gärna i lite mer vind. Skall vi behöva köra upwind hela benet tillbaka till målet...

Prognoserna uppdaterades lite fram och tillbaka men till slut verkade som våra böner skulle bli hörda. När vi passerat Gotska och lite på upploppet mot Alma fick vi det efterlängtade sydvridet och växande vindstyrka.

Snabbt fick vi upp den stora A2:an som initialt drev på bra. Allt eftersom vinden blev starkare fick vi problem med att vi grävde ner oss för mycket i den ökande medsjön vilket gjorde att båten kändes trög och gick tungt. Det kan berott på att vi hade för lite tyngd i aktern (saknades 4-5 man där) och att vinden till slut blev för stark.

Äntligen undanvind och full fart mot Almagrundet

Efter en rejäl broach och efterföljande kinesare skiftade vi till A5:an och fick en väsentligt bättre gång och bra fart med surfar i 14-15 knop.

Efter en sista gipp in mot Alma fick en riktigt snabb halvind in mot mål med 11-13 knop konstant med bara stor och fock. Troligtvis den snabbaste inseglingen vi upplevt ombord.

Målgång i Sandhamn efter drygt 26 timmar

I mål som fjärde båt kl 18:40 efter 26 timmar och 10 minuters segling. Fantastiskt mottagande med öl och snacks på bryggan av Johan Rockström och en mycket trevlig regattamiddag på Sands hotell.


bottom of page