top of page

Segla på natten - konkreta tips för bättre prestanda (Del 6 av 10)

Skall man kunna vinna Gotland Runt behöver man bemästra konsten att segla snabbt även på natten. Minst två nätter skall prestanda vara på topp där speciellt andra natten är normalt en lite utmaning då även tröttheten börjar spela en roll.Många race avgörs på natten, vad säger Niclas Heurlin, skeppare på Wetjob om segling i mörker?


– På Wetjob har vi gradvis tränat allt mer på att köra båten 100% i mörker. Ofta under natten kan man tjäna placeringar och vinna tid mot mindre tränade besättningar. – Förutom träning behövs två saker till, bra instrument och bra belysning. Speciellt i undanvind kan man krama ut de extra procenten med en svag lampa som lyser på spinnakerns förlik men även de närmast belägna vågorna.

 


 


Vad är svårigheterna med att segla på natten?

Mest uppenbart är att man inte ser lika bra som på dagen.

  • Det är svårare att se trim och telltales

  • Vindbyar går att inte att se i förtid vilket gör att man reagerar långsammare

  • Vågor är svårare att hantera, speciellt i varierande sjö

 

Vad kan man göra för att bli bättre?

  • Träna, träna, träna. På havet och på natten. Förutom att vara ute själv finns de en del bra race att använda som förberedelse till Gotland Runt. På ostkusten har vi exempelvis Öppet Hav och Sandhamn Open som går i mörker under våren.  • Bra och tydliga instrument underlättar att styra i mörker. Gärna lite större röda siffror gör att man bättre bibehåller mörkerseende och ser bättre när man börjar bli lite trött.

  • Att styra enbart på instrument är en ren träningssak som kräver mycket större uppmärksamhet, koncentration och uthållighet.


  • Belysning är kritiskt. Att alla har en bra pannlampa som inte är för stark är självklart. Gärna några i reserv. Se till att de laddas inför nästa natt. För fördäckare kan det vara smart om lampan är fäst på armen istället för i pannan.  • Separat monterade avskärmade LED-lampar som lyser på rätt ställe är ovärderligt för att få ut de sista procenten. Här vill man lysa upp förlik, telltales, närmaste vågor utan att blända. Prova fram optimal placering.

Commenti


bottom of page