top of page

Åland Offshore Race


Startade 23:05 i kolsvart mörker strax norr om Dalarö för en lång kryss upp mot Mariehamn. Startade med J3:an och ett rev i storen. Banan gick öster om Möja, upp via Rödlögaleden och upp till Fejan där vi svängde styrbord och gick ut vid Söderarm och över till Mariehamn. Ganska hård nordlig vind rätt i näsan gjorde detta ben till en lång och mödosam pinkryss tills vi kom ut på havet.

Väl ute ökade sjön någon och vi tog in ytterligare ett rev för att inte kränga för mycket. Vi var endast 7 ombord så det saknades lite vikt på railen.

Under kryss in mot mål kunde vi inte slå ur reven då en travare havererat längst uppe vid fatheaden. Ett flertal möten med utgående finlandsbåtar gjorde inseglingen extra trixig. Efter många om och men fick vi upp och sedan ned storseglet.

Som vanligt och speciellt på detta ben var vi chanslösa på handikapp även om vår segelhantering och kryss gick helt OK. Totalt 14 tim segling från start till mål.

Väl i Mariehamn väntade hotell, dusch och regattamiddag.

Förmiddagen på lördag gick åt till provisoriska lagningar av travaren och start kl 11:35 framflyttad till utloppet Mariehamn pga svaga vindar. Nu blev det undanvindsbog med 14-16 knops vind på TWA 120 över Ålands hav.

Full stor och A3:an gav farter på 12-14 knop och vi tog in en hel del på båtarna framför. Dock inte tillräckligt då de startat 1-2 tim innan så när vinden mojnade och vred med efter Tjärven var racet avgjort och vi var även nu chanslösa på totalen. Oavsett resultatet så var det ett av säsongens roligaste race och vi kommer säkert vara med nästa år.

Efter målgång norr om Furusund avslutade vi hemma hos Jörgen med bastu och middag. Söndag körde vi träningsseging med A1:an i byiga vindar ned till Rindö.

Tack för en trevlig helg!

bottom of page